Забравена парола
Категории
Бюлетин
ТОП продукти
Водещи продукти

Камчатски ягоди - Lonicera kamtschatica, киви

Главна категория >Камчатски ягоди - Lonicera kamtschatica, киви

 

Камчатските ягоди, годни за консумация - представляват изправени разклонени широколистни храсти височина от 1 до 2.5 m, с жълто-кафява кора и бледозелени, продълговати,овално елиптични листа и диаметър 1,5 до 2 м.Плодовете имат синкав налеп и достигат до 1-2 гр.Вкусът е подобен на черна боровинка. Камчатската ягода е едно от най-трайни ягодоплодни култури, отглеждани в света. При естествени условия храстите живеят до 100 години.  Периодът на пълно плододаване започва от 7-10 годишна възраст и плододава обилно до 25-30 години. За обилно плододаване и опрашване е необходимо да има в градината най-малко 2-3 различни сорта.

Храстите не са претенциозни към почвата, но най-добър урожай дават на леко кисели и неутрални почви и слънчево местоположение.

Плододава през май - юни, като периода от цъфтежа / март-април / до узряване на плода е 30-40 дни.Плодовеte съдържат глюкоза, фруктоза, галактоза, захароза, рамноза. Витамини С (до 170мг/100г), А, В1, В2, В9, Р.Неголеми количества  фосфор, калций, натрий, магнезий, желязо, силиций, мед, селен, цинк, стронций, барий, йод.Натрупването на пектин достига 0.8%.

В традиционната медицина се използват плодове, листа и цветове на камчатски ягоди.  Доказано е, че плодовете стимулират стомашно-чревния тракт, намаляват главоболието, замаяност и други симптоми на хипертония. Пресни и замразени плодове се препоръчват за намаляване на апетита, недостиг на витамини, обща слабост, атеросклероза, анемия. Пресни плодове и сладко се препоръчват при гастрит, язвена болест,  чернодробни заболявания.



Сортиране на продукти:

WebShop System